Definitie
Cubic Zirconia este o piatra pretioasa sintetica de inalta calitate, care imita aspectul diamantului si se face de obicei intr-un laborator. Cubic Zirconia (sau CZ) este forma cristalina cubica a dioxidului de zirconiu (ZrO2), un mineral care este extrem de rar in natura, dar usor de sintetizat pentru utilizare ca un simulant al diamantului.
Cubic Zirconia sintetizat este greu, optic fara cusur, de obicei incolor si poate fi facut intr-o varietate de culori diferite.
Acesta nu trebuie confundat cu zirconul, care este un silicat de zirconiu (ZrSiO4)- - piatra semipretioasa naturala. Acesta este uneori eronat numit "zirconiu cubic".
Datorita costului sau scazt, durabilitatii si vizibila asemanare cu a diamantului, Cubic Zirconia sintetica a ramas cea mai importanta concurenta a diamantului din punct de vedere economic, din anul 1976.
Concurentul sau principal ca o piatra semipretioasa de sinteza este cel mai recent material sintetic - moisanita.
sintetic - moisanita .
Se gaseste in: Sri Lanka, Tailanda, Burma, Canada, Cambodgia, India, Vietnam, Australia, Brazilia, Nigeria, Tanzania, Franta, Germania, Austria, Rusia.
Informatii:
Cubic Zirconia sau zirconiul cubic (de asemenea numit CZ) este o substanta sintetica cristalina folosita ca o alternativa la preturi accesibile pentru diamante. Desi mult mai putin costisitoare decat diamantele, stralucirea si claritatea cristalului de cubic zirconia o face una dintre pietrele cele mai populare de astazi.
Istoric
In 1937 mineralogistii germani au descoperit o forma minerala naturale de piatra semipretioasa intr-un singur loc. Ea nu a mai fost gasita in natura din nou.
Versiunea curenta sintetica de cubic zirconia este o forma cristalina a elementului metallic de dioxid de zirconiu. Acesta a fost prima data produs intr-un laborator in 1977. Cristalele de cubic zirconia sunt realizate prin topirea zirconiului sub forma de praf si a dioxidului de zirconiu, impreuna fiind incalzite la temperaturi de pana la 4982 ° F.
Cubic Zirconia - Calitate
Spre deosebire de diamante, cubic zirconia este simulat sa fie perfect. CZ poate fi perfect structurata, fara incluziuni, total transparenta si poate poseda un foc luminos.
Ca si in cazul altor pietre pretioase, dimensiunea, taietura si forma influienteaza modul in care lumina este refractata si va afecta stralucirea pietrei.
La fel ca in cazul diamantelor si al altor pietre pretioase, cubic zirconia are o scara de clasificare proprie de masurare a calitatii.
Cubic Zirconia vs. Diamant
Un cubic zirconia incolor este extrem de dificil sa se distinga de un diamant de catre un ochi neantrenat. In timp ce diamantul este o piatra pretioasa naturala, cubic zirconia este simulat.
Diamantele sunt cele mai dure pietre pretioase din lume, are duritatea 10 pe scara Mohs de duritate. Cubic Zirconia este mai moale, dar totusi este considerata o piatra pretioasa dura cu un rating 8.5.
Densitatea CZ il face cu aproximativ 75% mai greu decat diamantele. Este o substanta densa, cu o greutate specifica intre 5,6 si 6,0 – de cel putin 1,6 ori mai mare decat cea a diamantului.
Cubic Zirconia tinde sa contina mai multe flash-uri de culoare decat diamantul tipic.
CZ cu indicele de refractie foarte ridicat si transparent imita aspectul de claritate si stralucire al diamantelor cele mai scumpe. Indicele sau de refractie este ridicat, de la 2.15 la 2.18 (comparativ cu 2.42 pentru diamante) si luciul sau este Adamantin.
Cubic Zirconia este relativ dur, aproximativ 8 pe scara Mohs - putin mai dur decat majoritatea pietrelor semipretioase naturale.
Dispersia sa foarte mare, 0.058 - 0.066, o depaseste pe cea a diamantului (0.044).
Cubic zirconia nu are clivaj si prezinta o fractura coloidala care-l fac mai fragil si mai sensibil decat diamantele. Din cauza duritatii sale mari, acesta este in general considerat fragil.
Cubic Zirconia - Stiluri
Cubic Zirconia este utilizat in inele, pandantive, bratari, cercei si alte piese in care ar putea fi folosite diamante.
Este de multe ori montat in metale pretioase precum argint, aur si platina.
Piatra semipretioasa este disponibila intr-o varietate de culori atractive, care sunt realizate prin folosirea de oxizi diferiti. Zirconiile cubice colorate sunt extrem de populare in bijuteriile la moda.
Cubic Zirconia este taiata in aceleasi forme si stiluri ca diamantele.
Culoarea Cubic Zirconia
CZ vine intr-o gama larga de culori diferite, inclusiv popularul alb sau incolor si purpuriu neobisnuit - prin adaugarea unor oxizi metalici astfel:
- incolore sau albe – Stralucire de diamante (diamant Matura)
- roz - extrem de popular in randul CZ – Oxid: Erbiu
- albastru – culoarea Safirului albastru (starlit)
- portocaliu - portocaliu rosiatic, in nuante de la luminos la intunecat – Oxid: Cerium (hiacint - diamant de Ceylon)
- purpuriu - culoare neobisnuita similara cu violet intens de ametist – Oxid: Neodim
- verde - culoare verde smarald - Oxid: Crom
- galben (jargon)
- Sampanie - Champagne, maro luminos - Oxid: Cerium
- Maro auriu - Oxid: Titan
- negru
Astrologie: Apara nativii din Varsator.
Calitati metafizice:
Clarifica mentalul, sporeste intuitia.
Confera durabilitate actiunilor, perseverenta si incapatanare.
Scade depresia, insomnia.
Ajuta la dezintoxicare.
Alunga energiile negative si cosmarurile.
Se spunea ca protejeaza de fulger, febra, tristete si necaz.
Efecte asupra sanatatii:
Stimuleaza apetitul, intareste nervii, utilizat pentru a trata afectiuni ale plamanilor, ficatului, pancreasului; descarcati piatra in apa curgatoare, apoi o incarcati pentru scurt timp la lumina soarelui.